instruction (string) | output (string) |
---|---|
"Rohit is saving money for a new wallet which costs $100. Rohit has only half of the money he needs. His parents decided to give him $15 for that purpose, and his grandparents twice as much as his parents. How much more money does Rohit need to buy the wallet?" | "Rohit has only 100 * 0.5 = $<<100*0.5=50>>50.
Rohit's grandparents gave him 15 * 2 = $<<15*2=30>>30.
In total, Rohit needs 100 - 50 - 30 - 15 = $<<100-50-30-15=5>>5 more.
#### 5" |
"Mark has a garden with flowers. He planted plants of three different colors in it. Ten of them are yellow, and there are 80% more of those in purple. There are only 25% as many green flowers as there are yellow and purple flowers. How many flowers does Mark have in his garden?" | "There are 80/100 * 10 = <<80/100*10=8>>8 more purple flowers than yellow flowers.
So in Mark's garden, there are 10 + 8 = <<10+8=18>>18 purple flowers.
Purple and yellow flowers sum up to 10 + 18 = <<10+18=28>>28 flowers.
That means in Mark's garden there are 25/100 * 28 = <<25/100*28=7>>7 green flowers.
So in total Mark has 28 + 7 = <<28+7=35>>35 plants in his garden.
#### 35" |
"Mark has a garden with flowers. He planted plants of three different colors in it. Ten of them are yellow, and there are 80% more of those in purple. There are only 25% as many green flowers as there are yellow and purple flowers. How many flowers does Mark have in his garden?" | "There are 80/100 * 10 = <<80/100*10=8>>8 more purple flowers than yellow flowers.
That means there are 10 + 8 = <<10+8=18>>18 purple flowers.
So in total, there are 10 + 18 = <<10+18=28>>28 yellow and purple flowers.
And since there are only 25% as many green flowers as yellow and purple flowers, that means there are 25/100 * 28 = <<25/100*28=7>>7 green flowers.
So in total, Mark has 28 + 7 = <<28+7=35>>35 flowers in his garden.
#### 35" |
"Mark has a garden with flowers. He planted plants of three different colors in it. Ten of them are yellow, and there are 80% more of those in purple. There are only 25% as many green flowers as there are yellow and purple flowers. How many flowers does Mark have in his garden?" | "In Mark's garden, there are 80/100 * 10 = <<80/100*10=8>>8 more purple flowers than yellow flowers.
So in total, there are 10 + 8 = <<10+8=18>>18 purple flowers.
Both purple and yellow flowers sum up to 18 + 10 = <<18+10=28>>28 flowers.
Which means there are 25/100 * 28 = <<25/100*28=7>>7 green flowers in Mark's garden.
So in total, there are 28 + 7 = <<28+7=35>>35 plants in Mark's garden.
#### 35" |
"Mark has a garden with flowers. He planted plants of three different colors in it. Ten of them are yellow, and there are 80% more of those in purple. There are only 25% as many green flowers as there are yellow and purple flowers. How many flowers does Mark have in his garden?" | "The number of purple flowers is 10 * 80/100 = <<10*80/100=8>>8 more than the number of yellow flowers.
This means there are 10 + 8 = <<10+8=18>>18 purple flowers in Mark's garden.
So in total, there are 10 + 18 = <<10+18=28>>28 flowers of both colors in Mark's garden.
There are 25/100 * 28 = <<25/100*28=7>>7 green flowers in Mark's garden.
So in total, Mark has 28 + 7 = <<28+7=35>>35 plants in his garden.
#### 35" |
"Mark has a garden with flowers. He planted plants of three different colors in it. Ten of them are yellow, and there are 80% more of those in purple. There are only 25% as many green flowers as there are yellow and purple flowers. How many flowers does Mark have in his garden?" | "The number of purple flowers is 10 * 80% = <<10*80*.01=8>>8 more than the number of yellow flowers.
This means there are 10 + 8 = <<10+8=18>>18 purple flowers.
So in total, there are 10 + 18 = <<10+18=28>>28 flowers of yellow and purple color.
There are 25% as many green flowers as there are yellow and purple flowers, which means 25/100 * 28 = 7 green flowers.
In total, Mark has 28 + 7 = <<28+7=35>>35 plants in his garden.
#### 35" |
"Albert is wondering how much pizza he can eat in one day. He buys 2 large pizzas and 2 small pizzas. A large pizza has 16 slices and a small pizza has 8 slices. If he eats it all, how many pieces does he eat that day?" | "He eats 32 from the largest pizzas because 2 x 16 = <<2*16=32>>32
He eats 16 from the small pizza because 2 x 8 = <<2*8=16>>16
He eats 48 pieces because 32 + 16 = <<32+16=48>>48
#### 48" |
"Albert is wondering how much pizza he can eat in one day. He buys 2 large pizzas and 2 small pizzas. A large pizza has 16 slices and a small pizza has 8 slices. If he eats it all, how many pieces does he eat that day?" | "He eats 32 pieces from the largest pizzas because 2 x 16 = <<2*16=32>>32
He eats 16 pieces from the small pizza because 2 x 8 = <<2*8=16>>16
He eats 48 pieces in total because 32 + 16 = <<32+16=48>>48
#### 48" |
"Albert is wondering how much pizza he can eat in one day. He buys 2 large pizzas and 2 small pizzas. A large pizza has 16 slices and a small pizza has 8 slices. If he eats it all, how many pieces does he eat that day?" | "He eats 32 from the largest pizzas because 2 x 16 = <<2*16=32>>32
He eats 16 from the small pizza because 2 x 8 = 16
He eats 48 pieces because 32 + 16 = <<32+16=48>>48
#### 48" |
"Ken created a care package to send to his brother, who was away at boarding school. Ken placed a box on a scale, and then he poured into the box enough jelly beans to bring the weight to 2 pounds. Then, he added enough brownies to cause the weight to triple. Next, he added another 2 pounds of jelly beans. And finally, he added enough gummy worms to double the weight once again. What was the final weight of the box of goodies, in pounds?" | "To the initial 2 pounds of jelly beans, he added enough brownies to cause the weight to triple, bringing the weight to 2*3=<<2*3=6>>6 pounds.
Next, he added another 2 pounds of jelly beans, bringing the weight to 6+2=<<6+2=8>>8 pounds.
And finally, he added enough gummy worms to double the weight once again, to a final weight of 8*2=<<8*2=16>>16 pounds.
#### 16" |
"Ken created a care package to send to his brother, who was away at boarding school. Ken placed a box on a scale, and then he poured into the box enough jelly beans to bring the weight to 2 pounds. Then, he added enough brownies to cause the weight to triple. Next, he added another 2 pounds of jelly beans. And finally, he added enough gummy worms to double the weight once again. What was the final weight of the box of goodies, in pounds?" | "The first addition of jelly beans brought the weight to 2 pounds, and the subsequent addition of brownies caused the weight to triple, bringing the weight to 2*3=<<2*3=6>>6 pounds.
The second addition of 2 pounds of jelly beans brought the weight to 6+2=<<6+2=8>>8 pounds.
And the final addition of gummy worms doubled the weight once again, to a final weight of 8*2=<<8*2=16>>16 pounds.
#### 16" |
"Ken created a care package to send to his brother, who was away at boarding school. Ken placed a box on a scale, and then he poured into the box enough jelly beans to bring the weight to 2 pounds. Then, he added enough brownies to cause the weight to triple. Next, he added another 2 pounds of jelly beans. And finally, he added enough gummy worms to double the weight once again. What was the final weight of the box of goodies, in pounds?" | "Ken started by pouring in enough jelly beans to bring the weight to 2 pounds, for a total of 2*1=<<2*1=2>>2 pounds.
Next, he added enough brownies to cause the weight to triple, bringing the weight to 2*3=<<2*3=6>>6 pounds.
He added another 2 pounds of jelly beans, bringing the weight to 6+2=<<6+2=8>>8 pounds.
And finally, he added enough gummy worms to double the weight once again, to a final weight of 8*2=<<8*2=16>>16 pounds.
#### 16" |
"Ken created a care package to send to his brother, who was away at boarding school. Ken placed a box on a scale, and then he poured into the box enough jelly beans to bring the weight to 2 pounds. Then, he added enough brownies to cause the weight to triple. Next, he added another 2 pounds of jelly beans. And finally, he added enough gummy worms to double the weight once again. What was the final weight of the box of goodies, in pounds?" | "Ken caused the weight to triple by adding enough brownies to bring the weight to 3*2=<<3*2=6>>6 pounds.
Ken added another 2 pounds of jelly beans, bringing the weight to 6+2=<<6+2=8>>8 pounds.
And finally, he added enough gummy worms to double the weight once again, to a final weight of 8*2=<<8*2=16>>16 pounds.
#### 16" |
"Alexis is applying for a new job and bought a new set of business clothes to wear to the interview. She went to a department store with a budget of $200 and spent $30 on a button-up shirt, $46 on suit pants, $38 on a suit coat, $11 on socks, and $18 on a belt. She also purchased a pair of shoes, but lost the receipt for them. She has $16 left from her budget. How much did Alexis pay for the shoes?" | "Let S be the amount Alexis paid for the shoes.
She spent S + 30 + 46 + 38 + 11 + 18 = S + <<+30+46+38+11+18=143>>143.
She used all but $16 of her budget, so S + 143 = 200 - 16 = 184.
Thus, Alexis paid S = 184 - 143 = $<<184-143=41>>41 for the shoes.
#### 41" |
"Alexis is applying for a new job and bought a new set of business clothes to wear to the interview. She went to a department store with a budget of $200 and spent $30 on a button-up shirt, $46 on suit pants, $38 on a suit coat, $11 on socks, and $18 on a belt. She also purchased a pair of shoes, but lost the receipt for them. She has $16 left from her budget. How much did Alexis pay for the shoes?" | "Let S be the amount Alexis paid for the shoes.
She spent S + 30 + 46 + 38 + 11 + 18 = S + <<+30+46+38+11+18=143>>143.
She used all but $16 of her budget, so S + 143 = 200 - 16 = 184.
Thus, Alexis paid S = 184 - 143 = $<<184-143=41>>41 for the shoes.
#### 41" |
"Tina makes $18.00 an hour. If she works more than 8 hours per shift, she is eligible for overtime, which is paid by your hourly wage + 1/2 your hourly wage. If she works 10 hours every day for 5 days, how much money does she make?" | "She works 8 hours a day for $18 per hour so she makes 8*18 = $<<8*18=144.00>>144.00 per 8-hour shift
She works 10 hours a day and anything over 8 hours is eligible for overtime, so she gets 10-8 = <<10-8=2>>2 hours of overtime
Overtime is calculated as time and a half so and she makes $18/hour so her overtime pay is 18*.5 = $<<18*.5=9.00>>9.00
Her overtime pay is 18+9 = $<<18+9=27.00>>27.00
Her base pay is $144.00 per 8-hour shift and she works 5 days and makes 5 * $144 = $<<144*5=720.00>>720.00
Her overtime pay is $27.00 per hour and she works 2 hours of overtime per day and makes 27*2 = $<<27*2=54.00>>54.00 in overtime pay
2 hours of overtime pay for 5 days means she makes 54*5 = $270.00
In 5 days her base pay is $720.00 and she makes $270.00 in overtime pay so she makes $720 + $270 = $<<720+270=990.00>>990.00
#### 990" |
"Tina makes $18.00 an hour. If she works more than 8 hours per shift, she is eligible for overtime, which is paid by your hourly wage + 1/2 your hourly wage. If she works 10 hours every day for 5 days, how much money does she make?" | "Tina's overtime pay is $18/hour + ($18/hour)/2 = $27/hour.
If Tina works 10 hours a day, her total pay for the day is 8 hours x $18/hour + 2 hours x $27/hour = $144 + $54 = $<<8*18+2*27=198>>198.
If Tina works 5 days, she makes $198/day x 5 days = $<<198*5=990>>990.
#### 990" |
"Tina makes $18.00 an hour. If she works more than 8 hours per shift, she is eligible for overtime, which is paid by your hourly wage + 1/2 your hourly wage. If she works 10 hours every day for 5 days, how much money does she make?" | "She works 8 hours a day and gets paid $18.00 an hour so she makes 8*18 = $<<8*18=144.00>>144.00 a day
She works 10 hours a day and anything over 8 hours is eligible for overtime. Her overtime pay is $18.00 an hour + 1/2 $18.00 an hour = $27.00 an hour
She works 10 hours a day and if 2 hours are eligible for overtime then she makes 2*27 = $54.00 an hour
She works 10 hours a day and makes $144.00 a day and $54.00 for overtime so she makes 144+54 = $<<144+54=198.00>>198.00 a day
She works 5 days and makes $198.00 a day so she makes 5*198 = $990.00
#### 990" |
"Tina makes $18.00 an hour. If she works more than 8 hours per shift, she is eligible for overtime, which is paid by your hourly wage + 1/2 your hourly wage. If she works 10 hours every day for 5 days, how much money does she make?" | "Tina works 8 hours a day for 5 days for a total of 8*5 = <<8*5=40>>40 hours
Tina works 10 hours per day for a total of 10-8 = <<10-8=2>>2 hours of overtime per day
If she works 2 hours of overtime per day for 5 days, she works 2*5 = <<2*5=10>>10 hours of overtime
Overtime is calculated as time and a half, so for 10 hours of overtime, she makes 10*1.5 = <<10*1.5=15>>15 hours of overtime.
Her overtime pay is added to her regular pay for a total of 15+40 = <<15+40=55>>55 hours
Her hourly pay is $18.00 an hour and she works 55 hours a week for a total of 18*55 = $<<18*55=990.00>>990.00 a week
#### 990" |
"Tina makes $18.00 an hour. If she works more than 8 hours per shift, she is eligible for overtime, which is paid by your hourly wage + 1/2 your hourly wage. If she works 10 hours every day for 5 days, how much money does she make?" | "Tina works 8 hours a day for 5 days, so she works 8*5 = <<8*5=40>>40 hours
If she works more than 8 hours, she is eligible for overtime.
Her overtime pay is $18.00/hour + $9.00/hour = $<<18+9=27.00>>27.00/hour
She works 10 hours, so she gets 10* $27.00 = $<<10*27=270.00>>270.00 for overtime pay
Her base pay is 40 hours * $18.00/hour = $<<40*18=720.00>>720.00
Her overtime pay is $270.00 added to her base pay of $720.00 for a total of $<<270+720=990.00>>990.00
#### 990" |
"Tina makes $18.00 an hour. If she works more than 8 hours per shift, she is eligible for overtime, which is paid by your hourly wage + 1/2 your hourly wage. If she works 10 hours every day for 5 days, how much money does she make?" | "In one day she makes $18/hour * 10 hours = $<<18*10=180>>180
If she works 5 days she makes $180/day * 5 days = $<<180*5=900>>900
For overtime she makes $18/hour * 1/2 = $<<18*1/2=9>>9 per hour
She works 10 hours per day - 8 hours = <<10-8=2>>2 hours of overtime per day
She makes $9/hour * 2 hours = $<<9*2=18>>18 for overtime pay per day
For the 5 days she works she makes $18/day * 5 days = $<<18*5=90>>90 in overtime pay
Her total pay is $900 + $90 = $<<900+90=990>>990 for the 5 days
#### 990" |
"Tina makes $18.00 an hour. If she works more than 8 hours per shift, she is eligible for overtime, which is paid by your hourly wage + 1/2 your hourly wage. If she works 10 hours every day for 5 days, how much money does she make?" | "She works 8 hours a day for 5 days so she works 8*5 = <<8*5=40>>40 hours
She gets paid $18.00 an hour and she works 40 hours so she makes 18*40 = $<<18*40=720>>720
If she works more than 8 hours, she is eligible for overtime. Overtime is calculated as time and a half so she makes 18*1.5 = $27.00 an hour
She works 10 hours a day and if she gets paid $27.00 an hour for her overtime then she makes 10*27 = $<<10*27=270.00>>270.00
During her 5 day stretch, she makes $720 and she also makes $270 in overtime so she makes 720+270 = $<<720+270=990.00>>990.00
#### 990" |
"A deep-sea monster rises from the waters once every hundred years to feast on a ship and sate its hunger. Over three hundred years, it has consumed 847 people. Ships have been built larger over time, so each new ship has twice as many people as the last ship. How many people were on the ship the monster ate in the first hundred years?" | "Let S be the number of people on the first hundred years’ ship.
The second hundred years’ ship had twice as many as the first, so it had 2S people.
The third hundred years’ ship had twice as many as the second, so it had 2 * 2S = <<2*2=4>>4S people.
All the ships had S + 2S + 4S = 7S = 847 people.
Thus, the ship that the monster ate in the first hundred years had S = 847 / 7 = <<847/7=121>>121 people on it.
#### 121" |
"A deep-sea monster rises from the waters once every hundred years to feast on a ship and sate its hunger. Over three hundred years, it has consumed 847 people. Ships have been built larger over time, so each new ship has twice as many people as the last ship. How many people were on the ship the monster ate in the first hundred years?" | "Let S be the number of people on the first hundred years’ ship.
The second hundred years’ ship had twice as many as the first, so it had 2S people.
The third hundred years’ ship had twice as many as the second, so it had 2 * 2S = <<2*2=4>>4S people.
All the ships had S + 2S + 4S = 7S = 847 people.
Thus, the ship that the monster ate in the first hundred years had S = 847 / 7 = <<847/7=121>>121 people on it.
#### 121" |
"Tobias is buying a new pair of shoes that costs $95. He has been saving up his money each month for the past three months. He gets a $5 allowance a month. He also mows lawns and shovels driveways. He charges $15 to mow a lawn and $7 to shovel. After buying the shoes, he has $15 in change. If he mows 4 lawns, how many driveways did he shovel?" | "He saved up $110 total because 95 + 15 = <<95+15=110>>110
He saved $15 from his allowance because 3 x 5 = <<3*5=15>>15
He earned $60 mowing lawns because 4 x 15 = <<4*15=60>>60
He earned $35 shoveling driveways because 110 - 60 - 15 = <<110-60-15=35>>35
He shoveled 5 driveways because 35 / 7 = <<35/7=5>>5
#### 5" |
"Tobias is buying a new pair of shoes that costs $95. He has been saving up his money each month for the past three months. He gets a $5 allowance a month. He also mows lawns and shovels driveways. He charges $15 to mow a lawn and $7 to shovel. After buying the shoes, he has $15 in change. If he mows 4 lawns, how many driveways did he shovel?" | "He saved up $110 total because 95 + 15 = <<95+15=110>>110
He saved $15 from his allowance because 3 x 5 = <<3*5=15>>15
He earned $60 mowing lawns because 4 x 15 = <<4*15=60>>60
He earned $35 shoveling driveways because 110 - 60 - 15 = <<110-60-15=35>>35
He shoveled 5 driveways because 35 / 7 = <<35/7=5>>5
#### 5" |
"Tobias is buying a new pair of shoes that costs $95. He has been saving up his money each month for the past three months. He gets a $5 allowance a month. He also mows lawns and shovels driveways. He charges $15 to mow a lawn and $7 to shovel. After buying the shoes, he has $15 in change. If he mows 4 lawns, how many driveways did he shovel?" | "He saved up $110 total because 95 + 15 = <<95+15=110>>110
He saved $5 a month for 3 months so he saved 5*3 = $<<5*3=15>>15
He earned $60 mowing lawns because 4 x 15 = <<4*15=60>>60
He earned $35 shoveling driveways because 110 - 60 - 15 = <<110-60-15=35>>35
He shoveled 5 driveways because 35 / 7 = <<35/7=5>>5
#### 5" |
"Randy has 60 mango trees on his farm. He also has 5 less than half as many coconut trees as mango trees. How many trees does Randy have in all on his farm?" | "Half of the number of Randy's mango trees is 60/2 = <<60/2=30>>30 trees.
So Randy has 30 - 5 = <<30-5=25>>25 coconut trees.
Therefore, Randy has 60 + 25 = <<60+25=85>>85 treeson his farm.
#### 85" |
"Randy has 60 mango trees on his farm. He also has 5 less than half as many coconut trees as mango trees. How many trees does Randy have in all on his farm?" | "Half of the number of Randy's mango trees is 60/2 = <<60/2=30>>30 trees.
So Randy has 30 - 5 = <<30-5=25>>25 coconut trees.
The total number of trees Randy has on his farm is 60 mango trees + 25 coconut trees = <<60+25=85>>85 trees.
#### 85" |
"Randy has 60 mango trees on his farm. He also has 5 less than half as many coconut trees as mango trees. How many trees does Randy have in all on his farm?" | "Randy has 60/2 - 5 = <<60/2-5=25>>25 coconut trees.
Thus, Randy has 60 + 25 = <<60+25=85>>85 trees on his farm.
#### 85" |
"Jasper will serve charcuterie at his dinner party. He buys 2 pounds of cheddar cheese for $10, a pound of cream cheese that cost half the price of the cheddar cheese, and a pack of cold cuts that cost twice the price of the cheddar cheese. How much does he spend on the ingredients?" | "A pound of cream cheese cost $10 / 2 = $<<10/2=5>>5.
A pack of cold cuts cost $10 x 2 = $<<10*2=20>>20.
Jasper spent $10 + $5 + $20 = $<<10+5+20=35>>35 on the ingredients.
#### 35" |
"Jasper will serve charcuterie at his dinner party. He buys 2 pounds of cheddar cheese for $10, a pound of cream cheese that cost half the price of the cheddar cheese, and a pack of cold cuts that cost twice the price of the cheddar cheese. How much does he spend on the ingredients?" | "A pound of cream cheese cost $10 / 2 = $<<10/2=5>>5.
A pack of cold cuts cost $10 x 2 = $<<10*2=20>>20.
Thus, he spends $10 + $5 + $20 = $<<10+5+20=35>>35 on the ingredients.
#### 35" |
"Joy can read 8 pages of a book in 20 minutes. How many hours will it take her to read 120 pages?" | "In one hour, there are 3 sets of 20 minutes.
So, Joy can read 8 x 3 = <<8*3=24>>24 pages in an hour.
It will take her 120/24 = <<120/24=5>>5 hours to read 120 pages.
#### 5" |
"Joy can read 8 pages of a book in 20 minutes. How many hours will it take her to read 120 pages?" | "In 1 hour, there are 3 sets of 20 minutes.
So Joy can read 8 x 3 = <<8*3=24>>24 pages in 1 hour.
It will take her 120/24 = <<120/24=5>>5 hours to read 120 pages.
#### 5" |
"Joy can read 8 pages of a book in 20 minutes. How many hours will it take her to read 120 pages?" | "In one hour, there are 3 sets of 20 minutes.
So Joy can read 8 x 3 = <<8*3=24>>24 pages in an hour.
Therefore, she can read 120 pages in 120/24 = 5 hours.
#### 5" |
"Joy can read 8 pages of a book in 20 minutes. How many hours will it take her to read 120 pages?" | "In one minute, Joy can read 8/20 = <<8/20=0.4>>0.4 page.
So in one hour, she can read 0.4 x 60 = <<0.4*60=24>>24 pages.
Hence, she can read 120 pages in 120/24 = <<120/24=5>>5 hours.
#### 5" |
"James creates a media empire. He creates a movie for $2000. Each DVD cost $6 to make. He sells it for 2.5 times that much. He sells 500 movies a day for 5 days a week. How much profit does he make in 20 weeks?" | "He sold each DVD for 6*2.5=$<<6*2.5=15>>15
So he makes a profit of 15-6=$<<15-6=9>>9
So each day he makes a profit of 9*500=$<<9*500=4500>>4500
So he makes 4500*5=$<<4500*5=22500>>22,500
He makes 22,500*20=$<<22500*20=450000>>450,000
Then after the cost of creating the movie he has a profit of 450,000-2000=$<<450000-2000=448000>>448,000
#### 448000" |
"James creates a media empire. He creates a movie for $2000. Each DVD cost $6 to make. He sells it for 2.5 times that much. He sells 500 movies a day for 5 days a week. How much profit does he make in 20 weeks?" | "He sold each DVD for 6*2.5=$<<6*2.5=15>>15
So he made a profit of 15-6=$<<15-6=9>>9
So each day he made a profit of 9*500=$<<9*500=4500>>4500
So he made 4500*5=$<<4500*5=22500>>22,500
He made 22,500*20=$<<22500*20=450000>>450,000
So he made a profit of 450,000-2000=$<<450000-2000=448000>>448,000
#### 448000" |
"The profit from a business transaction is shared among 2 business partners, Mike and Johnson in the ratio 2:5 respectively. If Johnson got $2500, how much will Mike have after spending some of his share on a shirt that costs $200?" | "According to the ratio, for every 5 parts that Johnson gets, Mike gets 2 parts
Since Johnson got $2500, each part is therefore $2500/5 = $<<2500/5=500>>500
Mike will get 2*$500 = $<<2*500=1000>>1000
After buying the shirt he will have $1000-$200 = $<<1000-200=800>>800 left
#### 800" |
"The profit from a business transaction is shared among 2 business partners, Mike and Johnson in the ratio 2:5 respectively. If Johnson got $2500, how much will Mike have after spending some of his share on a shirt that costs $200?" | "According to the ratio, for every 5 parts that Johnson gets, Mike gets 2 parts
Since Johnson got $2500, each part is therefore $2500/5 = $<<2500/5=500>>500
Mike gets 2*$500 = $<<2*500=1000>>1000
After buying the shirt he will have $1000-$200 = $<<1000-200=800>>800 left
#### 800" |
"In a truck, there are 26 pink hard hats, 15 green hard hats, and 24 yellow hard hats. If Carl takes away 4 pink hard hats, and John takes away 6 pink hard hats and twice as many green hard hats as the number of pink hard hats that he removed, then calculate the total number of hard hats that remained in the truck." | "If there were 26 pink hard hats and Carl took away 4 pink hard hats, the number of pink hard hats that remained is 26-4 = <<26-4=22>>22
John also took away 6 pink hard hats, leaving 22-6 = <<22-6=16>>16 pink hard hats in the truck.
If John also took twice as many green hard hats as pink hard hats, he took 2*6 = <<6*2=12>>12 green hard hats.
The total number of green hard hats that remained in the truck is 15-12 = <<15-12=3>>3
In the truck, after some are taken, there were 3 green hard hats + 16 pink hard hats = <<3+16=19>>19 hard hats in the truck.
Altogether, 19 green and pink hard hats + 24 yellow hards hats = <<19+24=43>>43 hard hats remained in the truck
#### 43" |
"In a truck, there are 26 pink hard hats, 15 green hard hats, and 24 yellow hard hats. If Carl takes away 4 pink hard hats, and John takes away 6 pink hard hats and twice as many green hard hats as the number of pink hard hats that he removed, then calculate the total number of hard hats that remained in the truck." | "The total number of pink hard hats that were taken is 4 hats + 6 hats = <<4+6=10>>10 hats.
If the green hard hats that John took were twice the number of pink hard hats that he took, then John took 6 hats * 2 = <<6*2=12>>12 green hard hats.
The total number of green hard hats that remained is 15 hats - 12 hats = <<15-12=3>>3 hats
The total number of yellow hard hats that remained is 24 hats - 10 hats = <<24-10=14>>14 hats
The total number of hard hats that remained in the truck is 14 hats + 3 hats + 26 hats = <<14+3+26=43>>43 hats
#### 43" |
"In a truck, there are 26 pink hard hats, 15 green hard hats, and 24 yellow hard hats. If Carl takes away 4 pink hard hats, and John takes away 6 pink hard hats and twice as many green hard hats as the number of pink hard hats that he removed, then calculate the total number of hard hats that remained in the truck." | "When Carl takes away 4 pink hard hats, the number of pink hard hats that remained is 26-4 = <<26-4=22>>22
The total number of hard hats that remained in the truck is 22+15+24 = <<22+15+24=61>>61
If John takes away 6 pink hard hats, the number of pink hard hats that remained is 22-6 = <<22-6=16>>16
Since John also took twice as many green hard hats as the number of pink hard hats that he removed, he took 2*6 = <<6*2=12>>12 green hard hats.
The total number of green hard hats that remained is 15-12 = <<15-12=3>>3
The total number of hard hats that remained in the truck is 3+16+24 = <<3+16+24=43>>43
#### 43" |
"It takes Roque two hours to walk to work and one hour to ride his bike to work. Roque walks to and from work three times a week and rides his bike to and from work twice a week. How many hours in total does he take to get to and from work a week with walking and biking?" | "Roque takes 2*3 = <<2*3=6>>6 hours a week to walk to work.
Roque takes 6*2 = <<6*2=12>>12 hours a week to walk to and from work.
Roque takes 1*2 = <<1*2=2>>2 hours a week to bike to work.
Roque takes 2*2 = <<2*2=4>>4 hours a week to bike to and from work.
In total, Roque takes 12+4 = <<12+4=16>>16 hour a week to go to and from work.
#### 16" |
"It takes Roque two hours to walk to work and one hour to ride his bike to work. Roque walks to and from work three times a week and rides his bike to and from work twice a week. How many hours in total does he take to get to and from work a week with walking and biking?" | "Roque takes 2*3 = <<2*3=6>>6 hours a week to walk to work 3 times a week.
Roque takes 6*2 = <<6*2=12>>12 hours a week to walk to and from work 3 times a week.
Roque takes 1*2 = <<1*2=2>>2 hours a week to bike to work twice a week.
Roque takes 2*2 = <<2*2=4>>4 hours a week to bike to and from work twice a week.
Roque takes 12+4 = <<12+4=16>>16 hours a week to go to and from work with walking and biking.
#### 16" |
"It takes Roque two hours to walk to work and one hour to ride his bike to work. Roque walks to and from work three times a week and rides his bike to and from work twice a week. How many hours in total does he take to get to and from work a week with walking and biking?" | "Walking to work takes 2*3=<<2*3=6>>6 hours a week.
Walking to and from work takes 6+6=<<6+6=12>>12 hours a week.
Biking to work takes 1*2=<<1*2=2>>2 hours a week.
Biking to and from work takes 2+2=<<2+2=4>>4 hours a week.
In total it takes Roque 12+4=<<12+4=16>>16 hours a week to go to and from work.
#### 16" |
"It takes Roque two hours to walk to work and one hour to ride his bike to work. Roque walks to and from work three times a week and rides his bike to and from work twice a week. How many hours in total does he take to get to and from work a week with walking and biking?" | "The time it takes to walk to work and back is 2*2=<<2*2=4>>4 hours a day
The time it takes to bike to work and back is 1*2=<<1*2=2>>2 hours a day
The time it takes to walk to work three times a week is 3*4=<<3*4=12>>12 hours a week
The time it takes to bike to work twice a week is 2*2=<<2*2=4>>4 hours a week
The total time it takes to walk and bike to work a week is 12+4=<<12+4=16>>16 hours
#### 16" |
"It takes Roque two hours to walk to work and one hour to ride his bike to work. Roque walks to and from work three times a week and rides his bike to and from work twice a week. How many hours in total does he take to get to and from work a week with walking and biking?" | "The total time he takes to walk to work 3 times a week is 2*3 = <<2*3=6>>6 hours
The total time he takes to walk to and from work 3 times a week is 6+6 = <<6+6=12>>12 hours
The total time he takes to bike to work 2 times a week is 2*1 = <<2*1=2>>2 hours
The total time he takes to bike to and from work 2 times a week is 2+2 = <<2+2=4>>4 hours
The total time he takes to go to and from work in a week is 12+4 = <<12+4=16>>16 hours
#### 16" |
"It takes Roque two hours to walk to work and one hour to ride his bike to work. Roque walks to and from work three times a week and rides his bike to and from work twice a week. How many hours in total does he take to get to and from work a week with walking and biking?" | "Roque takes 2*3=<<2*3=6>>6 hours a week to walk to work.
Roque takes 1*2=<<1*2=2>>2 hours a week to bike to work.
The total time he takes to go to work is 6+2=<<6+2=8>>8 hours a week.
The total time he takes to get from work is also 8 hours a week.
Therefore, Roque takes 8+8=<<8+8=16>>16 hours a week to go to and from work.
#### 16" |
"It takes Roque two hours to walk to work and one hour to ride his bike to work. Roque walks to and from work three times a week and rides his bike to and from work twice a week. How many hours in total does he take to get to and from work a week with walking and biking?" | "The time he takes to walk to work three times a week is 2*3 = <<3*2=6>>6 hours
The time he takes to walk to and from work three times a week is 6+6 = <<6+6=12>>12 hours
The time he takes to bike to work twice a week is 2*1 = <<2*1=2>>2 hours
The time he takes to bike to and from work twice a week is 2+2 = <<2+2=4>>4 hours
The time he takes in total to get to and from work a week with walking and biking is 12+4 = <<12+4=16>>16 hours
#### 16" |
"It takes Roque two hours to walk to work and one hour to ride his bike to work. Roque walks to and from work three times a week and rides his bike to and from work twice a week. How many hours in total does he take to get to and from work a week with walking and biking?" | "The time it takes Roque to walk to work and back is 2*2 = <<2*2=4>>4 hours
The time it takes Roque to bike to work and back is 2*1 = <<2*1=2>>2 hours
The time it takes Roque to walk to work and back 3 times a week is 3*4 = <<3*4=12>>12 hours
The time it takes Roque to bike to work and back twice a week is 2*2 = <<2*2=4>>4 hours
In total it takes Roque 12+4 = <<12+4=16>>16 hours a week to go to and from work
#### 16" |
"Tim rides his bike back and forth to work for each of his 5 workdays. His work is 20 miles away. He also goes for a weekend bike ride of 200 miles. If he can bike at 25 mph how much time does he spend biking a week?" | "He bikes 20*2=<<20*2=40>>40 miles each day for work
So he bikes 40*5=<<40*5=200>>200 miles for work
That means he bikes a total of 200+200=<<200+200=400>>400 miles for work
So he bikes a total of 400/25=<<400/25=16>>16 hours
#### 16" |
"Tim rides his bike back and forth to work for each of his 5 workdays. His work is 20 miles away. He also goes for a weekend bike ride of 200 miles. If he can bike at 25 mph how much time does he spend biking a week?" | "He bikes 20*2=<<20*2=40>>40 miles per day for work
So he bikes 40*5=<<40*5=200>>200 miles for work
That means he bikes a total of 200+200=<<200+200=400>>400 miles for work
So he bikes a total of 400/25=<<400/25=16>>16 hours
#### 16" |
"Tim rides his bike back and forth to work for each of his 5 workdays. His work is 20 miles away. He also goes for a weekend bike ride of 200 miles. If he can bike at 25 mph how much time does he spend biking a week?" | "He bikes 2*20=<<2*20=40>>40 miles each day for work
So he bikes 40*5=<<40*5=200>>200 miles for work
So he bikes a total of 200+200=<<200+200=400>>400 miles for work
That means he bikes a total of 400/25=<<400/25=16>>16 hours
#### 16" |
"Bella bought stamps at the post office. Some of the stamps had a snowflake design, some had a truck design, and some had a rose design. Bella bought 11 snowflake stamps. She bought 9 more truck stamps than snowflake stamps, and 13 fewer rose stamps than truck stamps. How many stamps did Bella buy in all?" | "The number of truck stamps is 11 + 9 = <<11+9=20>>20.
The number of rose stamps is 20 − 13 = <<20-13=7>>7.
Bella bought 11 + 20 + 7 = <<11+20+7=38>>38 stamps in all.
#### 38" |
"Bella bought stamps at the post office. Some of the stamps had a snowflake design, some had a truck design, and some had a rose design. Bella bought 11 snowflake stamps. She bought 9 more truck stamps than snowflake stamps, and 13 fewer rose stamps than truck stamps. How many stamps did Bella buy in all?" | "The number of truck stamps is 11 + 9 = <<11+9=20>>20.
The number of rose stamps is 20 − 13 = <<20-13=7>>7.
Bella bought 11 + 20 + 7 = <<11+20+7=38>>38 stamps in all.
#### 38" |
"Each bird eats 12 beetles per day, each snake eats 3 birds per day, and each jaguar eats 5 snakes per day. If there are 6 jaguars in a forest, how many beetles are eaten each day?" | "First find the total number of snakes eaten: 5 snakes/jaguar * 6 jaguars = <<5*6=30>>30 snakes
Then find the total number of birds eaten per day: 30 snakes * 3 birds/snake = <<30*3=90>>90 snakes
Then multiply the number of snakes by the number of beetles per snake to find the total number of beetles eaten per day: 90 snakes * 12 beetles/snake = <<90*12=1080>>1080 beetles
#### 1080" |
"Each bird eats 12 beetles per day, each snake eats 3 birds per day, and each jaguar eats 5 snakes per day. If there are 6 jaguars in a forest, how many beetles are eaten each day?" | "First find the total number of snakes eaten: 5 snakes/jaguar * 6 jaguars = <<5*6=30>>30 snakes
Then multiply the number of snakes by the number of birds per snake to find the total number of birds eaten: 30 snakes * 3 birds/snake = <<30*3=90>>90 snakes
Then multiply the number of snakes by the number of beetles per snake to find the total number of beetles eaten: 90 snakes * 12 beetles/snake = <<90*12=1080>>1080 beetles
#### 1080" |
"Each bird eats 12 beetles per day, each snake eats 3 birds per day, and each jaguar eats 5 snakes per day. If there are 6 jaguars in a forest, how many beetles are eaten each day?" | "First find how many snakes the jaguars eat: 5 snakes/jaguar * 6 jaguars = <<5*6=30>>30 snakes
Then find how many birds the snakes eat per day: 3 snakes/bird * 30 snakes = <<3*30=90>>90 snakes
Then multiply the number of snakes by the number of beetles per snake to find the total number of beetles eaten per day: 90 snakes * 12 beetles/snake = <<90*12=1080>>1080 beetles
#### 1080" |
"Each bird eats 12 beetles per day, each snake eats 3 birds per day, and each jaguar eats 5 snakes per day. If there are 6 jaguars in a forest, how many beetles are eaten each day?" | "First find the number of snakes eaten: 6 jaguars * 5 snakes/jaguar = <<6*5=30>>30 snakes
Then find the number of birds eaten per day: 30 snakes * 3 birds/snake = <<30*3=90>>90 snakes
Then multiply the number of snakes by the number of beetles per snake to find the number of beetles eaten per day: 90 snakes * 12 beetles/snake = <<90*12=1080>>1080 beetles
#### 1080" |
"Each bird eats 12 beetles per day, each snake eats 3 birds per day, and each jaguar eats 5 snakes per day. If there are 6 jaguars in a forest, how many beetles are eaten each day?" | "First find the total number of snakes eaten: 5 snakes/jaguar * 6 jaguars = <<5*6=30>>30 snakes
Then find the total number of birds eaten per day: 30 snakes * 3 birds/snake = <<30*3=90>>90 snakes
Then multiply the number of snakes by the number of beetles per snake to find the total number of beetles eaten per day: 90 snakes * 12 beetles/snake = 1080 beetles
#### 1080" |
"Samantha’s last name has three fewer letters than Bobbie’s last name. If Bobbie took two letters off her last name, she would have a last name twice the length of Jamie’s. Jamie’s full name is Jamie Grey. How many letters are in Samantha’s last name?" | "There are 4 letters in Jamie’s last name, so Bobbie’s name is 4*2 +2 = <<4*2+2=10>>10 letters long.
Samantha’s last name is 3 letters shorter than Bobbie’s, so there are 10 - 3 = <<10-3=7>>7 letters in Samantha’s last name.
#### 7" |
"Samantha’s last name has three fewer letters than Bobbie’s last name. If Bobbie took two letters off her last name, she would have a last name twice the length of Jamie’s. Jamie’s full name is Jamie Grey. How many letters are in Samantha’s last name?" | "There are 4 letters in Jamie’s last name, so Bobbie’s name is 4*2 +2 = <<4*2+2=10>>10 letters long.
Samantha’s name is 3 letters shorter than Bobbie’s, so there are 10 - 3 = <<10-3=7>>7 letters in Samantha’s last name.
#### 7" |
"Samantha’s last name has three fewer letters than Bobbie’s last name. If Bobbie took two letters off her last name, she would have a last name twice the length of Jamie’s. Jamie’s full name is Jamie Grey. How many letters are in Samantha’s last name?" | "There are 4 letters in Jamie’s last name, so Bobbie’s name is 4 * 2 = <<4*2=8>>8 letters long.
Bobbie took two letters off her last name, so her name was 8 + 2 = <<8+2=10>>10 letters long before.
Samantha’s last name is 3 letters shorter than Bobbie’s, so there are 10 - 3 = <<10-3=7>>7 letters in Samantha’s last name.
#### 7" |
"Samantha’s last name has three fewer letters than Bobbie’s last name. If Bobbie took two letters off her last name, she would have a last name twice the length of Jamie’s. Jamie’s full name is Jamie Grey. How many letters are in Samantha’s last name?" | "There are 4 letters in Jamie’s last name, so Bobbie’s name is 4*2 +2 = <<4*2+2=10>>10 letters long.
Samantha’s last name is 3 letters shorter than Bobbie’s, so there are 10 - 3 = 7 letters in Samantha’s last name.
#### 7" |
"Ann's favorite store was having a summer clearance. For $75 she bought 5 pairs of shorts for $7 each and 2 pairs of shoes for $10 each. She also bought 4 tops, all at the same price. How much did each top cost?" | "She bought 5 shorts at $7 each so 5*7=$<<5*7=35>>35
She bought 2 pair of shoes at $10 each so 2*10=$<<2*10=20>>20
The shorts and shoes cost her 35+20 = $<<35+20=55>>55
We know she spent 75 total and the shorts and shoes cost $55 which left a difference of 75-55 = $<<75-55=20>>20
She bought 4 tops for a total of $20 so 20/4 = $5
#### 5" |
"Ann's favorite store was having a summer clearance. For $75 she bought 5 pairs of shorts for $7 each and 2 pairs of shoes for $10 each. She also bought 4 tops, all at the same price. How much did each top cost?" | "She bought 5 shorts at $7 each so 5*7=$<<5*7=35>>35
She bought 2 pair of shoes at $10 each so 2*10=$<<2*10=20>>20
The shorts and shoes cost her 35+20 = $<<35+20=55>>55
The clearance rack saved her 75-55 = $<<75-55=20>>20
She bought 4 tops for a total of 20 so 20/4 = $5
#### 5" |
"Ann's favorite store was having a summer clearance. For $75 she bought 5 pairs of shorts for $7 each and 2 pairs of shoes for $10 each. She also bought 4 tops, all at the same price. How much did each top cost?" | "5 shorts at $7 each is 5*7=$<<5*7=35>>35
2 shoes at $10 each is 2*10=$<<2*10=20>>20
The shorts and shoes cost her 35+20=$<<35+20=55>>55
We know that the total purchase was 75, so the tops cost 75-55=$<<75-55=20>>20
Therefore, each top cost 20/4=$<<20/4=5>>5
#### 5" |
"Ann's favorite store was having a summer clearance. For $75 she bought 5 pairs of shorts for $7 each and 2 pairs of shoes for $10 each. She also bought 4 tops, all at the same price. How much did each top cost?" | "She bought 5 shorts at $7 each so 5*7=$<<5*7=35>>35
She bought 2 pair of shoes at $10 each so 2*10=$<<2*10=20>>20
The shorts and shoes cost her 35+20 = $<<35+20=55>>55
We know she spend 75 total and the shorts and shoes cost $55 which left a difference of 75-55 = $<<75-55=20>>20
She bought 4 tops for a total of $20 so 20/4 = $5. This means that each top cost $<<5=5>>5
#### 5" |
"Ann's favorite store was having a summer clearance. For $75 she bought 5 pairs of shorts for $7 each and 2 pairs of shoes for $10 each. She also bought 4 tops, all at the same price. How much did each top cost?" | "She bought 5 shorts at $7 each so 5*7=$<<5*7=35>>35
She bought 2 pair of shoes at $10 each so 2*10=$<<2*10=20>>20
The shorts and shoes cost her 35+20 = $<<35+20=55>>55
We know she spent 75 total and the shorts and shoes cost $55 which left a difference of 75-55 = $20
She bought 4 tops for a total of $20 so 20/4 = $5
#### 5" |
"Mary does her grocery shopping on Saturday. She does her shopping only at a specific store where she is allowed a credit of $100, which must be paid in full before her next shopping trip. That week she spent the full credit limit and paid $15 of it on Tuesday and $23 of it on Thursday. How much credit will Mary need to pay before her next shopping trip?" | "So far, Mary has paid back $15 +$23=$<<15+23=38>>38 of the credit.
So she still needs to pay $100-$38=$<<100-38=62>>62
#### 62" |
"Mary does her grocery shopping on Saturday. She does her shopping only at a specific store where she is allowed a credit of $100, which must be paid in full before her next shopping trip. That week she spent the full credit limit and paid $15 of it on Tuesday and $23 of it on Thursday. How much credit will Mary need to pay before her next shopping trip?" | "So far, Mary has paid back $15 +$23=$<<15+23=38>>38 of the credit.
So she still needs to pay $100-$38=$<<100-38=62>>62
#### 62" |
"Ralph is going to practice playing tennis with a tennis ball machine that shoots out tennis balls for Ralph to hit. He loads up the machine with 175 tennis balls to start with. Out of the first 100 balls, he manages to hit 2/5 of them. Of the next 75 tennis balls, he manages to hit 1/3 of them. Out of all the tennis balls, how many did Ralph not hit?" | "Out of the first 100 balls, Ralph was able to hit 2/5 of them and not able to hit 3/5 of them, 3/5 x 100 = 60 tennis balls Ralph didn't hit.
Out of the next 75 balls, Ralph was able to hit 1/3 of them and not able to hit 2/3 of them, 2/3 x 75 = 50 tennis balls that Ralph didn't hit.
Combined, Ralph was not able to hit 60 + 50 = <<60+50=110>>110 tennis balls Ralph didn't hit.
#### 110" |
"Ralph is going to practice playing tennis with a tennis ball machine that shoots out tennis balls for Ralph to hit. He loads up the machine with 175 tennis balls to start with. Out of the first 100 balls, he manages to hit 2/5 of them. Of the next 75 tennis balls, he manages to hit 1/3 of them. Out of all the tennis balls, how many did Ralph not hit?" | "Out of the first 100 balls, Ralph was able to hit 2/5 of them and not able to hit 3/5 of them, 3/5 x 100 = 60 tennis balls Ralph didn't hit.
Out of the next 75 balls, Ralph was able to hit 1/3 of them and not able to hit 2/3 of them, 2/3 x 75 = 50 tennis balls that Ralph didn't hit.
Adding the two amounts of tennis balls Ralph didn't hit together, 60 + 50 = <<60+50=110>>110 tennis balls Ralph didn't hit.
#### 110" |
"Ralph is going to practice playing tennis with a tennis ball machine that shoots out tennis balls for Ralph to hit. He loads up the machine with 175 tennis balls to start with. Out of the first 100 balls, he manages to hit 2/5 of them. Of the next 75 tennis balls, he manages to hit 1/3 of them. Out of all the tennis balls, how many did Ralph not hit?" | "Out of the first 100 balls, Ralph was able to hit 2/5 of them and not able to hit 3/5 of them, which means he didn't hit 3/5 * 100 = <<3/5*100=60>>60 tennis balls.
Out of the next 75 balls, he was able to hit 1/3 of them and not able to hit 2/3 of them, which means he didn't hit 2/3 * 75 = <<2/3*75=50>>50 tennis balls.
Combined, Ralph was not able to hit 60 + 50 = <<60+50=110>>110 tennis balls Ralph didn't hit.
#### 110" |
"Ralph is going to practice playing tennis with a tennis ball machine that shoots out tennis balls for Ralph to hit. He loads up the machine with 175 tennis balls to start with. Out of the first 100 balls, he manages to hit 2/5 of them. Of the next 75 tennis balls, he manages to hit 1/3 of them. Out of all the tennis balls, how many did Ralph not hit?" | "Out of the first 100 balls, Ralph was able to hit 2/5 of them, which is 2/5*100 = <<2/5*100=40>>40 tennis balls that Ralph was able to hit.
Out of the next 75 balls, Ralph was able to hit 1/3 of them, which is 1/3*75 = 25 tennis balls that Ralph was able to hit.
Combined, Ralph was able to hit 40+25= <<40+25=65>>65 tennis balls Ralph was able to hit.
Out of the 175 tennis balls, Ralph was not able to hit 175-65 = <<175-65=110>>110 tennis balls that Ralph was not able to hit.
#### 110" |
"Ralph is going to practice playing tennis with a tennis ball machine that shoots out tennis balls for Ralph to hit. He loads up the machine with 175 tennis balls to start with. Out of the first 100 balls, he manages to hit 2/5 of them. Of the next 75 tennis balls, he manages to hit 1/3 of them. Out of all the tennis balls, how many did Ralph not hit?" | "Out of the first 100 balls, Ralph was able to hit 2/5*100 = <<2/5*100=40>>40 tennis balls.
Out of the next 75 balls, he was able to hit 1/3*75 = <<1/3*75=25>>25 tennis balls.
Combined, Ralph was able to hit 40+25 = <<40+25=65>>65 tennis balls Ralph did not hit 175-65 = <<175-65=110>>110 tennis balls Ralph did not hit.
#### 110" |
"Ralph is going to practice playing tennis with a tennis ball machine that shoots out tennis balls for Ralph to hit. He loads up the machine with 175 tennis balls to start with. Out of the first 100 balls, he manages to hit 2/5 of them. Of the next 75 tennis balls, he manages to hit 1/3 of them. Out of all the tennis balls, how many did Ralph not hit?" | "Out of the first 100 balls, Ralph was able to hit 2/5 of them, which means he missed 3/5 of them. Ralph was able to hit 40 tennis balls out of the first 100 because 100 x 2/5 = <<100*2/5=40>>40
Out of the next 75 balls, Ralph was able to hit 1/3 of them, meaning he missed 2/3 of them. Ralph was able to hit 25 tennis balls out of the next 75 because 75 x 1/3 = <<75*1/3=25>>25
In total, Ralph was able to hit 65 tennis balls because 40 + 25 = <<40+25=65>>65
Out of the 175 tennis balls, Ralph was not able to hit 110 because 175 - 65 = <<175-65=110>>110
#### 110" |
"Ralph is going to practice playing tennis with a tennis ball machine that shoots out tennis balls for Ralph to hit. He loads up the machine with 175 tennis balls to start with. Out of the first 100 balls, he manages to hit 2/5 of them. Of the next 75 tennis balls, he manages to hit 1/3 of them. Out of all the tennis balls, how many did Ralph not hit?" | "Out of the first 100 balls, Ralph was able to hit 2/5 of them, which means he missed 3/5 of them, 3/5 x 100 = <<3/5*100=60>>60 tennis balls Ralph didn't hit.
Out of the next 75 balls, Ralph was only able to hit 1/3 of them, which means he missed 2/3 of them, 2/3 x 75 = <<2/3*75=50>>50 tennis balls Ralph didn't hit.
Out of all the tennis balls, Ralph was able to hit 100 + 75 = <<100+75=175>>175 tennis balls.
Combined, Ralph was not able to hit 60 + 50 = <<60+50=110>>110 tennis balls.
#### 110" |
"Jack is stranded on a desert island. He wants some salt to season his fish. He collects 2 liters of seawater in an old bucket. If the water is 20% salt, how many ml of salt will Jack get when all the water evaporates?" | "First find how many liters of the seawater are salt: 2 liters * 20% = <<2*20*.01=.4>>.4 liters
Then multiply that amount by 1000 ml/liter to find the number of ml of salt Jack gets: .4 liters * 1000 ml/liter = <<.4*1000=400>>400 ml
#### 400" |
"Jack is stranded on a desert island. He wants some salt to season his fish. He collects 2 liters of seawater in an old bucket. If the water is 20% salt, how many ml of salt will Jack get when all the water evaporates?" | "First find how many liters of the seawater are salt: 2 liters * 20% = <<2*20*.01=.4>>.4 liters
Then multiply that amount by 1000 ml/liter to find the number of ml of salt Jack gets: .4 liters * 1000 ml/liter = <<.4*1000=400>>400 ml
#### 400" |
"Brennan was researching his school project and had to download files from the internet to his computer to use for reference. After downloading 800 files, he deleted 70% of them because they were not helpful. He downloaded 400 more files but again realized that 3/5 of them were irrelevant. How many valuable files was he left with after deleting the unrelated files he downloaded in the second round?" | "The number of non-valuable files Brennan downloaded in the first round is 70/100*800 = <<70/100*800=560>>560 files.
The number of valuable files Brennan downloaded in the first round is 800-560 = <<800-560=240>>240
When he downloaded 400 new files, there were 3/5*400= <<3/5*400=240>>240 non-useful files, which he deleted again.
The total number of valuable files he downloaded in the second round is 400-240 = <<400-240=160>>160
To write his research, Brennan had 160+240 = <<160+240=400>>400 useful files to reference to write his research.
#### 400" |
"Brennan was researching his school project and had to download files from the internet to his computer to use for reference. After downloading 800 files, he deleted 70% of them because they were not helpful. He downloaded 400 more files but again realized that 3/5 of them were irrelevant. How many valuable files was he left with after deleting the unrelated files he downloaded in the second round?" | "The number of non-valuable files Brennan downloaded in the first round is 70/100*800 = <<70/100*800=560>>560
The number of valuable files Brennan downloaded in the first round is 800-560 = <<800-560=240>>240
The number of non-valuable files Brennan downloaded in the second round is 3/5*400 = <<3/5*400=240>>240
The number of valuable files Brennan downloaded in the second round is 400-240 = <<400-240=160>>160
He was left with 160+240 = <<160+240=400>>400 valuable files after deleting the non-valuable files from the second round.
#### 400" |
"Brennan was researching his school project and had to download files from the internet to his computer to use for reference. After downloading 800 files, he deleted 70% of them because they were not helpful. He downloaded 400 more files but again realized that 3/5 of them were irrelevant. How many valuable files was he left with after deleting the unrelated files he downloaded in the second round?" | "When he deleted 70% of the first 800 files, he got rid of 70/100*800 = <<70/100*800=560>>560 files.
The total number of valuable reference files he was left with after the first round of downloading and deleting is 800-560 = <<800-560=240>>240
When he downloaded 400 new files, the total number of reference files he had on his computer was 240+400 = <<240+400=640>>640
If 3/5 of the new files were irrelevant, the number of unrelated files downloaded in the second round is 3/5*400 = <<3/5*400=240>>240
After deleting the 240 unrelated files he downloaded in the second round, Brennan was left with 640-240 = <<640-240=400>>400 valuable reference files.
#### 400" |
"Brennan was researching his school project and had to download files from the internet to his computer to use for reference. After downloading 800 files, he deleted 70% of them because they were not helpful. He downloaded 400 more files but again realized that 3/5 of them were irrelevant. How many valuable files was he left with after deleting the unrelated files he downloaded in the second round?" | "The number of non-valuable files Brennan downloaded in the first round is 70/100 * 800 files = <<70/100*800=560>>560 files.
The number of valuable files Brennan downloaded in the first round is 800 files - 560 files = <<800-560=240>>240 files.
When he downloaded 400 new files, there were 3/5*400 = <<3/5*400=240>>240 non-useful files.
The number of useful files Brennan downloaded in the second round is 400 files - 240 files = <<400-240=160>>160 files.
After deleting the non-useful files, Brennan was left with 240 files + 160 files = <<240+160=400>>400 useful files.
#### 400" |
"Brennan was researching his school project and had to download files from the internet to his computer to use for reference. After downloading 800 files, he deleted 70% of them because they were not helpful. He downloaded 400 more files but again realized that 3/5 of them were irrelevant. How many valuable files was he left with after deleting the unrelated files he downloaded in the second round?" | "The first time Brennan downloaded 800 files, he deleted 70/100*800 = <<800*70/100=560>>560 files that were unhelpful to him.
He was left with 800-560 = <<800-560=240>>240 helpful files from the first download.
When he downloaded 400 new files, there were 3/5*400 = <<3/5*400=240>>240 unhelpful files.
After the second round of deleting unhelpful files, he was left with 400-240 = <<400-240=160>>160 useful files.
Brennan was left with a total of 160+240 = <<160+240=400>>400 useful files from the two downloads.
#### 400" |
"Brennan was researching his school project and had to download files from the internet to his computer to use for reference. After downloading 800 files, he deleted 70% of them because they were not helpful. He downloaded 400 more files but again realized that 3/5 of them were irrelevant. How many valuable files was he left with after deleting the unrelated files he downloaded in the second round?" | "When he deleted 70% of the first 800 files, he got rid of 70/100*800 = <<70/100*800=560>>560 files.
He was left with 800-560 = <<800-560=240>>240 useful files from the first download.
The number of files downloaded in the second round was 400, but 3/5*400 = <<400*3/5=240>>240 of them were irrelevant.
This means that he downloaded 400-240 = <<400-240=160>>160 useful files in the second round.
To write his research, Brennan had 160+240 = <<160+240=400>>400 useful files to reference to write his research.
#### 400" |
"There are 5 houses on a street, and each of the first four houses has 3 gnomes in the garden. If there are a total of 20 gnomes on the street, how many gnomes does the fifth house have?" | "In the first four houses, there are a total of 4 houses * 3 gnomes = <<4*3=12>>12 gnomes.
Therefore, the fifth house had 20 total gnomes – 12 gnomes = <<20-12=8>>8 gnomes.
#### 8" |
"There are 5 houses on a street, and each of the first four houses has 3 gnomes in the garden. If there are a total of 20 gnomes on the street, how many gnomes does the fifth house have?" | "In the first four houses, there are a total of 4 houses * 3 gnomes = <<4*3=12>>12 gnomes.
Therefore, the fifth house had 20 total gnomes – 12 gnomes = <<20-12=8>>8 gnomes.
#### 8" |
"Mrs. Snyder used to spend 40% of her monthly income on rent and utilities. Her salary was recently increased by $600 so now her rent and utilities only amount to 25% of her monthly income. How much was her previous monthly income?" | "Let her previous monthly income be p
The cost of her rent and utilities was 40% of p which is (40/100)*p = 2p/5
Her income was increased by $600 so it is now p+$600
The cost of her rent and utilities now amount to 25% of (p+$600) which is (25/100)*(p+$600) = (p+$600)/4
Equating both expressions for cost of rent and utilities: 2p/5 = (p+$600)/4
Multiplying both sides of the equation by 20 gives 8p = 5p+$3000
Subtracting 5p from both sides gives: 3p = $3000
Dividing both sides by 3 gives p = $1000
#### 1000" |
"Mrs. Snyder used to spend 40% of her monthly income on rent and utilities. Her salary was recently increased by $600 so now her rent and utilities only amount to 25% of her monthly income. How much was her previous monthly income?" | "Let her previous monthly income be p
The cost of her rent and utilities was 40% of p which is (40/100)*p = 2p/5
She now earns 600+p
The cost of her rent and utilities now amount to 25% of (600+p) which is (25/100)*(600+p) = (600+p)/4
Equating both expressions for cost of rent and utilities: 2p/5 = (600+p)/4
Multiplying both sides of the equation by 20 gives 8p = 5p + 3000
Subtracting 5p from both sides gives: 3p = 3000
Dividing both sides by 3 gives p = 1000
#### 1000" |
"Mrs. Snyder used to spend 40% of her monthly income on rent and utilities. Her salary was recently increased by $600 so now her rent and utilities only amount to 25% of her monthly income. How much was her previous monthly income?" | "Let her previous monthly income be p
The cost of her rent and utilities was 40% of p which is (40/100)*p = 2p/5
Her income was increased by $600 so it is now p+$600
The cost of her rent and utilities now amount to 25% of (p+$600) which is (25/100)*(p+$600) = (p+$600)/4
Equating both expressions for cost of rent and utilities: 2p/5 = (p+$600)/4
Multiplying both sides by 20 gives 8p = 5p+$3000
Subtracting 5p from both sides gives: 3p = $3000
Dividing both sides by 3 gives p = $3000/3 = $<<3000/3=1000>>1000
#### 1000" |
"Ann, Bill, Cate, and Dale each buy personal pan pizzas cut into 4 pieces. If Bill and Dale eat 50% of their pizzas and Ann and Cate eat 75% of the pizzas, how many pizza pieces are left uneaten?" | "In total, there are 4 x 4 = <<4*4=16>>16 pizza pieces.
Bill and Dale eat 2 x 4 x 50% = <<2*4*50*.01=4>>4 pieces.
Ann and Cate eat 2 x 4 x 75% = <<2*4*75*.01=6>>6 pieces.
The four of them eat 4 + 6 = <<4+6=10>>10 pieces.
There are 16 - 10 = <<16-10=6>>6 pizza pieces uneaten.
#### 6" |
"Ann, Bill, Cate, and Dale each buy personal pan pizzas cut into 4 pieces. If Bill and Dale eat 50% of their pizzas and Ann and Cate eat 75% of the pizzas, how many pizza pieces are left uneaten?" | "In total, there are 4 x 4 = <<4*4=16>>16 pizza pieces.
Bill and Dale eat 2 x 4 x 50% = <<2*4*50*.01=4>>4 pieces.
Ann and Cate eat 2 x 4 x 75% = <<2*4*75*.01=6>>6 pieces.
In total, they eat 4 + 6 = <<4+6=10>>10 pieces.
Since there are 16 pieces, the remaining pieces uneaten are 16 - 10 = <<16-10=6>>6 pieces.
#### 6" |
"Ann, Bill, Cate, and Dale each buy personal pan pizzas cut into 4 pieces. If Bill and Dale eat 50% of their pizzas and Ann and Cate eat 75% of the pizzas, how many pizza pieces are left uneaten?" | "In total, there are 4 x 4 = <<4*4=16>>16 pizza pieces.
If Bill and Dale eat 50% of their pizzas, they eat 2 x 4 x 50% = <<2*4*50*.01=4>>4 pieces.
If Ann and Cate eat 75% of the pizzas, they eat 2 x 4 x 75% = <<2*4*75*.01=6>>6 pieces.
As all four of them eat 10 pieces in total, there are 16 - 10 = <<16-10=6>>6 pizza pieces uneaten.
#### 6" |
"Ann, Bill, Cate, and Dale each buy personal pan pizzas cut into 4 pieces. If Bill and Dale eat 50% of their pizzas and Ann and Cate eat 75% of the pizzas, how many pizza pieces are left uneaten?" | "In total, there are 4 x 4 = <<4*4=16>>16 pizza pieces.
Bill and Dale eat 2 x 4 x 50% = <<2*4*50*.01=4>>4 pieces.
Ann and Cate eat 2 x 4 x 75% = <<2*4*75*.01=6>>6 pieces.
There are 16 - 4 - 6 = <<16-4-6=6>>6 pizza pieces uneaten.
#### 6" |
"Ann, Bill, Cate, and Dale each buy personal pan pizzas cut into 4 pieces. If Bill and Dale eat 50% of their pizzas and Ann and Cate eat 75% of the pizzas, how many pizza pieces are left uneaten?" | "Bill and Dale eat 4 x 50% = <<4*50*.01=2>>2 of the 4 pieces of their pizzas.
Ann and Cate eat 4 x 75% = <<4*75*.01=3>>3 of the 4 pieces of their pizzas.
In all, 2 + 2 + 3 + 3 = <<2+2+3+3=10>>10 pieces are eaten.
Since there are 4 x 4 = <<4*4=16>>16 pieces in total, 16 - 10 = <<16-10=6>>6 pieces are uneaten.
#### 6" |
"Noah is a painter. He paints pictures and sells them at the park. He charges $60 for a large painting and $30 for a small painting. Last month he sold eight large paintings and four small paintings. If he sold twice as much this month, how much is his sales for this month?" | "Noah earned $60/large painting x 8 large paintings = $<<60*8=480>>480 for the large paintings.
He also earned $30/small painting x 4 small paintings = $<<30*4=120>>120 for the small paintings.
His total sales last month were $480 + $120 = $<<480+120=600>>600.
So, his sales this month are $600 x 2 = $<<600*2=1200>>1200.
#### 1200" |
"Noah is a painter. He paints pictures and sells them at the park. He charges $60 for a large painting and $30 for a small painting. Last month he sold eight large paintings and four small paintings. If he sold twice as much this month, how much is his sales for this month?" | "Noah earned $60/large painting x 8 large paintings = $<<60*8=480>>480 for the large paintings.
He also earned $30/small painting x 4 small paintings = $<<30*4=120>>120 for the small paintings.
His total sales last month were $480 + $120 = $<<480+120=600>>600.
So, his sales this month are $600 x 2 = $<<600*2=1200>>1200.
#### 1200" |
"A car is driving through a tunnel with many turns. After a while, the car must travel through a ring that requires a total of 4 right-hand turns. After the 1st turn, it travels 5 meters. After the 2nd turn, it travels 8 meters. After the 3rd turn, it travels a little further and at the 4th turn, it immediately exits the tunnel. If the car has driven a total of 23 meters around the ring, how far did it have to travel after the 3rd turn?" | "From the details given, the car has traveled 5 meters at the 1st turn + 8 meters after the 2nd turn + 0 meters after the 4th turn = <<5+8+0=13>>13 meters around the ring.
It must therefore have driven 23 total meters – 13 calculated meters = 10 meters after the 3rd turn.
#### 10" |
- Dataset Description:
Purpose: The dataset aims to train models to solve math word problems, providing step-by-step calculations with expected output.
- Data Collection and Processing:
Source: GPT 4 Processing: The dataset is structured with math problems given as "instruction" and their step-by-step solutions as "output".
- Data Attributes:
instruction (String): A textual representation of the math word problem. output (String): Detailed step-by-step calculations leading to the solution. It appears that placeholders like <<>> are used to indicate calculations, and "####" is used to present the final answer.
- Sample Data Point:
{ "instruction": "Rohit is saving money for a new wallet which costs $100. Rohit has only half of the money he needs. His parents decided to give him $15 for that purpose, and his grandparents twice as much as his parents. How much more money does Rohit need to buy the wallet?", "output": "Rohit has only 100 * 0.5 = $<<100*0.5=50>>50.\nRohit's grandparents gave him 15 * 2 = $<<15*2=30>>30.\nIn total, Rohit needs 100 - 50 - 30 - 15 = $<<100-50-30-15=5>>5 more.\n#### 5" }
- Potential Uses:
Training models to comprehend and solve math word problems. Evaluating models' ability to perform mathematical operations based on textual context.
- Potential Biases, Ethical Considerations, and Limitations:
Scope: The provided samples seem to revolve around basic arithmetic. If this pattern holds for the entire dataset, it might not cover more complex math problems or higher-level mathematics. Simplicity: Some real-world math problems might require more advanced problem-solving techniques than simple arithmetic.
- Dataset Maintenance and Updates:
will try to keep in loop
offers several merits for LLMs:
- Structured Problem Solving:
Merit: The dataset encourages structured problem-solving. Each solution is broken down into steps, reinforcing the idea that problems often need a sequential approach. Learning: Transformers excel at learning sequences and patterns. By observing structured step-by-step solutions, they can learn the logical progression of tackling mathematical problems.
- Varied Expression:
Merit: The dataset offers multiple ways to solve the same problem, emphasizing that there's often more than one way to approach a solution. Learning: This can enhance the generalization capabilities of transformers. They can learn that while different paths may be taken, they can still lead to the same solution. This reduces overfitting to a singular method of problem-solving.
- Explicit Arithmetic Computations:
Merit: The use of placeholders like <<>> clearly indicates where arithmetic operations occur, making it explicit what computations are being performed. Learning: Transformers can utilize such explicit markers to better identify and learn arithmetic patterns, focusing on these sections for numeric computations.
- Clear Answer Indication:
Merit: The "####" tag provides a clear indication of the final answer, differentiating it from the intermediate steps. Learning: This can help the model discern between intermediate computations and final outcomes. When queried, the model can then prioritize presenting such clear answers.
- Contextual Comprehension:
Merit: Math problems are embedded in worded instructions, demanding not just mathematical ability but also linguistic comprehension. Learning: Transformers can fine-tune their contextual understanding by discerning relevant information from word problems, integrating their language model training with arithmetic capabilities.
In essence, the dataset's design provides a comprehensive approach to training transformers on mathematical problem-solving, offering both linguistic comprehension and arithmetic execution.
- Downloads last month
- 0